8 Ağustos 2017 Salı

Kendinize, bebeğinize ve çocuğunuza omega-3 takviyesi yapmanız için çok önemli nedenleriniz var. Neden mi?



İşte cevabı:

omega-3 ile ilgili görsel sonucu

Omega-3 yağ asitleri sağlıklı yaşam için çok önemli. Bedeniniz ve beyninizin sağlığı için güçlü faydaları vardır. İşte omega-3'ün bilimsel temelli 17 yararı:







OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİNİN BİLİMSEL TEMELLİ 17 YARARI 


 1. Omega-3 depresyon ve anksiyete ile savaşır:
Depresyon dünyada en sık görülen zihin rahatsızlığıdır. Belirtileri hüzün, isteksizlik ve yaşama karşı ilgi kaybıdır. Anksiyete de sık görülen bir durum olup; süregiden endişe ve sinirlilik ile karakterizedir.Çalışmalar düzenli bir şekilde omega-3 tüketen insanların daha az depresyon geliştirdiklerini gösteriyor. Dahası depresyon ya da anksiyetesi olan kişiler omega-3 desteği almaya başladıklarında belirtileri yatışıyor. Üç tip omega-3 yağ asidi var: ALA, EPA, DHA. Depresyon ile en iyi savaşan EPA gibi görünüyor. Bir çalışma EPA'nın depresyonda antidepresan prozac kadar etkili olduğunu göstermiştir.

 2. Omega-3 göz sağlığını iyileştirir:
Omega-3 DHA beyin ve gözün retina tabakasının önemli bir
yapısal bileşenidir. Yeterince DHA alamazsanız görme sorunlarınız ortaya çıkabilir. Dahası yeterince omega-3 almak en sık kalıcı göz hasarı ve körlük nedenlerinden biri olan makul dejenerasyonu gelişimini önlüyor.

 3. Gebelikte ve erken bebeklikte omega-3 alımı beyin gelişimini hızlandırabilir:
omega 3 faydaları ile ilgili görsel sonucuOmega-3 bebeklerde beyin büyümesi ve gelişmesi için esastır. Benin'imizin %60' ı yağdır. Beyindeki doymamış yağ asitlerinin %40'ı , gözün retina tabakasındakilerin %60'ı DHA'dır. Dolayısıyla omega-3 desteği alan bebeklerin görmelerinin daha iyi olması sürpriz değildir. Gebelikte omega-3 desteği alımın çocuk için çok sayıda yararla ilişkilidir:
  •  Daha yüksek zeka
  •  Daha iyi sosyal ilişkilern
  •  Daha az davranış sorunları
  •  Düşük gelişme geriliği riski
  •  Düşük dikkat eksikliği hiperaktivasyon bozukluğu, otizm ve serebral palası riski.
4. Omega-3 kalp hastalığı için risk faktörlerini iyileştirir:

omega 3 faydaları ile ilgili görsel sonucuKalp krizi ve inmeler dünyadaki ölüm nedenlerinin başında gelir. Onlarca yıl önce araştırmacılar balık tüketen toplumlarda bu hastalıkların çok düşük oranlarda olduğunu gördüler. Daha sonra anlaşıldı ki bu kısmen omega-3 tüketimi ile ilişkili idi. O zamandan bu yana omega-3'ün kalp sağlığı için çok sayıda yararı gösterildi:
  •  Trigliseridler: Omega-3 trigliserid düzeylerinde önemli düşme yapar (%15-30)
  •  Kan basıncı: Omega 3 kan basıncı yüksek olan kişilerde kan basıncını düşürebilir
  •  HDL- kolesterol: Omega-3 HDL- kolesterol (iyi kolesterol) düzeylerini yükseltir
  •  Pıhtı oluşumu:  Omega-3 trombositlerin ( pıhtılaşmada görevli kan hücreleri) birbirine kenetlenmesini engelleyerek ciddi pıhtı oluşumlarını önler
  •  Plak oluşumu: Omega-3  atar damarlarda plak oluşumunu ve damarın sertleşmesini önler
  • İltihaplanma:  Omega-3 iltihabi cevap sırasında bazı maddelerin yapımını azaltır
Bazı kişilerde LDL- kolesterol (kötü kolesterol) düzeylerini düşürebilmektedir.

5.  Omega-3 çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHAB) belirtilerini azaltabilir:
DEHAB dikkat dağınıklığı, aşırı hareketlilik ve aşırı uyarılabilme ile karakterize bir davranış bozukluğudur. Bazı çalışmalarda DEHAB olan çocuklarda omega-3 kan düzeyleri düşük bulunmuştur. Dahası  omega-3 desteği DEHAB belirtilerini azaltabilmektedir.  Omega-3 dikkat dağınıklığının iyileşmesine ve görevlerin tamamlanabilmesi  yeteneğinin artmasına yardımcı olur. Son zamanlarda DEHAB olan çocuklara balık yağı takviyesinin en umut verici tedavi olduğu gösterildi.

6. Omega-3 metabolik sendrom belirtilerini azaltabilir:
Metabolik  sendrom bir grup bozukluğu içerir: Santral obezite (karın yağlanması), kan basıncı yüksekliği, insülin direnci, yüksek trigliserid ve düşük HDL kolesterol düzeyleri. Önemli bir halk sağlığı sorunu olup; birçok diğer hastalığın gelişmesi için risk oluşturur. Bunlar arasında kalp hastalığı ve şeker hastalığı vardır. Omega-3 yağ asitleri insülin direnci ve iltihaplanmaları azaltır ve metabolik sendromlu kişilerde kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirir.

7. Omega-3 iltihaplanma ile savaşır:
İlgili resimİltihaplanma  son derece önemlidir. Enfeksiyonlarla savaşmada ve bedenin tamirinde sağlıklı gelişen iltihaplanmaya ihtiyacımız vardır. Ancak bazen iltihaplanma bir enfeksiyon ya da bir hasarlanma olmadan bile uzun süre devam eder. Buna kronik ( uzun süren) iltihap denir. Kronik iltihaplanmaların kalp hastalığı ve kanser dahil hemen her kronik modern toplum hastalığında önemli rolü olduğu artık biliniyor. Omega-3 yağ asitleri iltihaplanma ile ilişkili molekül ve maddelerin ( eikozanoidler ve sitokinler gibi) yapımın azaltabilir. Çalışmalar daha yüksek omega-3 düzeyleri ile iltihaplanmanın azalması arasındaki bağlantıyı ortaya koymuştur.

8. Omega-3 otoimmün hastalıklar ile savaşır:
Otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi sağlıklı hücreleri yabancı hücreler ile karıştırır ve onlara saldırmaya başlar. Tip 1 diyabet belli başlı örneklerden biridir. baışıklık sistemi pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırır.
Omega-3 bu tür hastalıklarla savaşmaya yardım edebilir ve özellikle yaşamın erken döneminde daha önemlidir. Çalışmalar yaşamın ilk yılında yeterince omega-3 alımının tip 1 diyabet, erişkinlerdeki otoimmün diyabet ve multipl skleroz (MS) dahil birçok otoimmün hastalık için riski azalttığını göstermiştir. Omega-3'ün ayrıca lupus, romatoid artrit, ülseratif kolit, Chron hastalığı ve psöriazis tedavisine yardımcı olduğu da gösterilmiştir.

9. Omega-3 zihinsel bozuklukları iyileştirebilir:
Psikiyatrşk bozukluğu olan kişilerde düşük omega-3 düzeyleri olduğu bildirilmiştir. Çalışmalar şizofreni ve bipolar bozukluğu olan kişilerde omega-3 takviyesinin atakları ve ruh hali değişikliklerini azalttığını göstermiştir. Omega-3 yağ asidi takviyesi ayrıca şiddet eğilimini de azaltabilmektedir.

10. Omega-3 yaşla ilişkili hafıza azalması ve Alzheimer hastalığı ile mücadele edebilir:
Beyin fonksiyonunda azalma yaşlanmanın kaçınılamayan sonuçlarından biridir. Birçok çalışma yüksek omega-3 alımının yaşla ilişkili hafıza azalmasını ve Alzheimer hastalığı riskini azalttığını göstermiştir. Dahası yağlı balık yiyen kişilerin daha fazla  beyinde gri cevherine sahip olduğunu göstermiştir. Gri cevher beynin bilgi, hafıza ve duyguları işleyen dokusudur.

11. Omega-3 kanserin önlenmesine yardım edebilir:
Kanser modern toplumda en önemli ölüm nedenlerinden biridir ve omega-3 yağ asitlerinin bazı kanserlerin riskini azlttığı uzun zamandır iddia edilmektedir. İlginç olarak fazla omega-3 tüketiminin kolon kanseri riskini %55 azalttığına dair çalışmalar vardır. Ayrıca omega-3 tüketiminin erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri riskinin azalması ile ilişkili bulunmuştur. Bununla birlikte tüm çalışmalar bunu doğrulamamıştır.

12. Omega-3 çocuklarda astımı azaltabilir:
Astım öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtileri olan kronik bir akciğer hastalığıdır. Şiddetli astım atakları tehlikeli olabilir. Bu belirtiler akciğerlerin hava yollarındaki iltihaplanma ve şişme sonucu ortaya çıkar. Dahası son yıllarda astım oranları giderek artmaktadır. Bazı çalışmalarda omega-3 tüketimi çocuklarda ve genç erişkinler düşük astım riski ile bağlantılı bulunmuştur.

13. Omega-3 karaciğer yağlanmasını azaltabilir:
Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı düşünüldüğünden daha sıktır. Obezitenin epidemik hale gelmesiyle artmış olup; batı dünyasında şimdilerde kronik karaciğer hastalığının en sık nedenidir. Omega-3 takviyesinin alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı olan kişilerde karaciğer yağlanması ve inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir.

14. Omega-3 kemik ve eklem sağlığını iyileştirebilir:
Osteoporoz ve artrit iskelet sistemini etkileyen iki sık görülen hastalıktır. Çalışmalar omega-3'ün kemiklerdeki kalsiyum miktarını arttırarak kemik dayanıklılığını iyileştirdiğini göstermektedir. Bu durum osteoporoz riskini azaltmaktadır. Omega-3 ayrıca artritli hastalarda da yardımcıdır. Omega-3 takviyesi alan hastalarda eklem ağrısı azalmakta ve kavrama gücünü arttırmaktadır.

15. Omega-3 menstrüel ağrıları hafifletebilir:
Menstrüel ağrılar alt karın ve pelviste olur ve sıklıkla alt sırta ve kalçalara doğru yayılır. Kişinin yaşam kalitesini önemli oranda olumsuz etkiler. Bununla birlikte daha fazla omega-3 tüketen kadınlarda daha haifi menstrüel ağrı olduğu çalışmalarda defalarca gösterilmiştir. Bir çalışma menstruasyon sırasında şiddetli ağrıda ömega-3 takviyesinin ibuprofenden daha etkili olduğunu göstermiştir.

16. Omega-3 yağ asitleri uykuyu iyileştirebilir:
Çalışmalar uyku bozukluğunun obezite, diyabet ve depresyon dahil birçok hastalık ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Düşük omega-3 düzeyleri çocuklarda uyku sorunları, erişkinlerde obstruktif uyku apnesi ile bağlantılıdır. Düşük DHA düzeyleri ayrıca uykuya dalmaya yardım eden melatonin hormon düzeylerinde düşüklük ile bağlantılıdır. Çalışmalar hem çocuklarda hem erişkinlerde omega-3 takviyesinin uyku süresi ve kalitesini arttırdığını göstermektedir.

17. Omega-3 cildiniz için iyidir:
DHA cildin yapısal bileşenidir. Cildin büyük kısmını oluşturan hücre zarlarının sağlığından sorumludur. Cildin yumuşak, nemli, esnek ve kırışıksız olmasını sağlar
EPA'nın da cilde değişik şekillerde yararı vardır:
  • Ciltte yağ yapımını düzenler
  • Cildin su içeriğini düzenler
  • Kıl foliküllerinin aşırı keratinleşmesini önler 
  • Cildin erken yaşlanmasını önler 
  • Akneyi önler
Omega-3 ayrıca cildi güneş etkilerinden koruyabilir. EPA güneşe maruz akaln ciltte kollajen içeriğini korur.


Omega-3'ün  sağlık için birçok yararı vardır:
Omega-3 optimal sağlık için son derece önemlidir. Haftada en az iki kez yağlı balık tüketimi optimal omega-3 alımı için en iyi yoldur. Ancak yağlı balık yemiyorsanız omega-3 takviyesi almayı düşünmelisiniz. Omega-3 eksikliği olan kişilerde sağlığı iyileştirmenin en etkili yoludur.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder