13 Ağustos 2015 Perşembe

BEBEKTE GAZ SANCILARI (İNFANTİL KOLİK)



Bebeğiniz hergün düzenli olarak huzursuzluk nöbeti geçiriyor ve siz onun huzurunu sağlayacak bir şey yapamıyor musunuz? Bu durum özellikle öğleden sonra saat 4 ile gece yarısı arasında, yani sizin günün koşturmaca ve sıkıntılarından yorgun düştüğünüz zamanlarda oldukça sık görülen bir durumdur. Bu huysuzluk nöbetleri özellikle sizden hizmet bekleyen başka çocuklar ya da yapılacak işiniz varsa size işkence gibi gelebilir. Bu huzursuzluk dönemi altıncı hafta civarında günde 3 saat gibi uzun süreye ulaşabilir ve 3-4. aylarda yavaş yavaş günde 1-2 saate iner. Bebeğiniz birkaç saat içinde sakinleşiyor ve günün kalan zamanını huzurlu geçiriyorsa telaşlanmak için bir neden yoktur.

Ağlama sürekli ise ve giderek şiddeti artıyor ve uzun sürüyorsa infantil kolik (gaz sancısı) olabilir. Tüm bebeklerin yaklaşık beşte biri gaz sancısı gösterir ve bu durum genellikle 2-4. haftalarda başlar. Bebek bacaklarını karnına çekerek veya gererek ağlar ve sakinleştirilemez. Ağlama sıklıkla çığlık atar tarzdadır. Bu sırada hava yutar.  Bebeğin midesi gaz nedeniyle geniş ve gergin olabilir. Ağlama nöbetleri gün boyunca olabilir, fakat sıklıkla akşam üzerine doğru kötüleşir.

İlk üç ay içinde görülen bu durumun nedeni tam olarak bilinmemektedir. En sıklıkla kolik çocuğun uyarılara olağan dışı duyarlı olması ve sinir sistemini kontrol edememesi sonucu olduğuna inanılır. Ya da bu durum sindirim sisteminin tam olgunlaşmaması sonucudur. Çocuk olgunlaştıkça kendi kendini avutma yeteneği gelişecektir. Genelde kolik ağrıları 3-4 ay civarında durur, ancak 6. aya kadar devam edebilir. Bazen anne sütü ile beslenen bebeklerde kolik annenin diyetindeki bir besine bebeğin duyarlı olduğunun bir işaretidir. Bu rahatsızlık nadiren formül mamadaki süt proteinine duyarlılığa bağlıdır. Kolik tarzı davranış fıtık gibi bir tıbbi sorunun bir işareti de olabilir.

Gaz sancıları olmasaydı bebekleri büyütmek, çok daha kolay ve keyif verici olurdu. Saatlerce süren, bitip bitip tekrar başlayan, yırtınırcasına ağlayan bebeklerin bu durumuna dayanabilmek, hele hele gencecik, deneyimsiz bir anne için çok zordur. Ancak annelerin unutmaması gereken nokta bu güne kadar gaz sancısı nedeniyle zarar görmüş bebeğin görülmemiş olmasıdır. Yapılacak en kolay şey sadece beklemek olmasına rağmen denemeye değer bazı şeyler de vardır. Öncelikle ağlamanın ciddi bir tıbbi nedeni olup olmadığını öğrenmek için bir hekime danışmalısınız. Açlık, diş çıkarma, kulak ağrısı, ishal, başka sebeplerle oluşan bağırsak spazmları, idrar yolu enfeksiyonları, popo (anüs) çevresindeki yara ve çatlaklar, pişik, pamukçuk, gizli veya belirgin fıtıklar, ğğız ve diş eti sorunları, vücudun herhangi yerindeki kırıklar, bazı sinirsel hastalıklar ağlama nedeni olabilir.

Herhangi bir neden bulunamazsa şunlardan birini deneyebilirsiniz:

  • Bebeğinizi emziriyorsanız diyetinizden süt ürünleri, kafein, soğan, lahana ve diğer potansiyel rahatsızlık verici besinleri uzaklaştırmayı deneyebilirsiniz. Eğer formül mama ile besliyorsanız mama ile ilgili hekiminizle konuşmalısınız. Besin duyarlılığı rahatsızlık nedeni ise bu değişikliklerden sonra birkaç günde kolik azalacaktır.
  • Bebeğinizi aşırı beslemeyiniz. Aşırı beslenme bebeğe rahatsızlık verebilir. Genelde iki beslenme arasında 2-2.5 saat beklenmesi iyi olur.
  • Bebeğinizi kanguru bebek taşıyıcısı ile bir süre dolaştırmanız bebeği rahatlatabilir. Hareket ve beden teması rahatsızlık sürse bile bebeğinize güven verecektir.
  • Bebeği hafif hafif sallamak, yan odada elektrik süpürgesini çalıştırmak veya bebeği çamaşır makinesinin sesini duyacak bir yere yerleştirmek rahatlatıcı olabilir. Devamlı ritmik hareketler ve yatıştırıcı bir ses bebeğin uykuya dalmasını sağlayabilir. Bununla birlikte asla bebeğinizi çalışan bir elektrikli cihazın yanına koymamalısınız.
  • Emzik verebilirsiniz. Ancak anne sütü verilen bebeklerde beslenmeyi engellememek için erken dönemde emzik kullanılması önerilmez.
  • Bebeğinizi dizlerinizin üzerine karın üstü yatırıp sırtını nazikçe ovabilirsiniz. Bebeğin karnına basınç uygulama bebeğin rahatlamasına yardım edebilir.
  • Bebeği büyük ince bir battaniye ile kundaklayabilirsiniz. Bu durum bebeğin kendini güvende ve sıcak hissetmesini sağlayacaktır.
  • Gergin ve sinirli olduğunuz zaman bir arkadaşınızdan veya evdeki başka birinden yardım alarak bir süre evden dışarı çıkabilirsiniz. Evden 1-2 saat uzaklaşmak daha pozitif bir ruh hali kazanmanızı sağlayacaktır. Ne kadar sabırsız ve sinirli olursanız olun asla bebeği SARSMAYINIZ. Bebeği sertçe sarsmak körlük, beyin hasarı ve hatta ölüme neden olabilir. Eğer bebeğinizin bu durumundan dolayı kendinizi sürekli ağlamaklı ve kederli hissediyorsanız hekiminizden yardım almalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder