15 Ağustos 2017 Salı

Polifenol yetersizliğiniz var mı? İşte polifenol eksikliğinin 5 işareti




Polifenoller Polifenoller sağlık hizmeti verenler tarafından şimdilerde çok kullanılan gözde kelimelerden biridir. Eğer kendiniz ve ailenizin sağlıklı kalması için çaba gösteriyorsanız polifenol terimi ile bir şekilde karşılaşmışsınızdır. 


Sağlık hizmeti verenler tarafından önerilen birçok sağlık ürünü polifenol içerir. Peki bu yaşamsal besinlerin bedeninizdeki çok önemli rolü ve eksiklik durumunda ne gibi sorunlar yaşayabileceğinizi biliyor musunuz? Polifenollerin vücutta nasıl çalıştıklarını, neden onlara ihtiyacımız olduğunu anlamamız polifenol eksikliğimiz var mı anlamamıza yardımcı olacaktır: 

Polifenoller nedir? Ne işe yarar?


Polifenoller doğal fitokimyasalların (bitkilerde bulunan bileşikler) yapı taşıdır ve çok güçlü antioksidan özelliklere sahiptir.


Hiç merak ettiniz mi meyveler, üzümsü meyveler ve sebzeler canlı renklerini nereden alırlar? Tatlarını ve aromalarını ne sağlar bilir misiniz?
Cevap: POLİFENOLLER.
Polifenoller ayrıca bitkiyi ultraviyole ışınlarının hasarından da korur. 


Polifenol Grupları


Polifenoller dört temel gruba ayrılır. Bazılarının ilave alt grupları da vardır. 

Flavonoidler: Flavonoidler tüm doğada bulunur ve polifenolik yapıları nedeniyle oksidatif enzimlere ve pişirme şekillerine duyarlıdırlar. Hem antioksidan hem de antiinflamatuvar (iltihap karşıtı) özelliklere sahiptirler. Flavonoidler bilinen en büyük gruplardan biridir. En iyi bilinen birkaç flavonoidler şunlardır:

  • Flavonoller: Elma, badem, kinoa, vb
  • Flavonlar: Kereviz, maydanoz, marul, vb
  • Flavononlar: Portakal, limon, greyfurt, vb
  • Flavan-3-ler: Muz, yaban mersini, şeftali, armut, vb
  • Antosiyanidinler: Bitkilere renklerini veren pigment grubudur. Vişne, çilek, ahududu, vb bolca bulunurlar. Flavonoidler meyvelerde, sebzelerde, baklagillerde, kırmızı şarapta, yeşil çayda ve diğer bitki temelli gıdalarda bulunur. 
Stilbenler: Stilbenler mikrop karşıtı ve antioksidan özellikleri olan doğal savunma bileşikleridir ve bitkiyi fitopatojenlere ve ultraviyole stresine karşı korurlar. Şarapta, fıstıkta, sorghumda ve diğer ağaç tiplerinde bulunur. Gerçekte bir stilbenden son zamanlarda çok bahsedilir olmuştur-resveratrol. Resveratrol bazı çerezler, üzüm, siyah çikolata, yaban mersini ve hatta şarapta bulunur. The Journal of Molecular Nutrition & Food Research dergisine göre resveratrol sağlığımız için çok önemlidir ve hatta bazı kronik sağlık sorunlarının azalmasına yardımcı olabilir. Resveratrol ayrıca bazı yaşlanma işaretlerini de geciktirebilmektedir. 


Lignanlar: Diğer tüm polifenoller gibi lignanlar da antioksidan özelliklere sahiptir ve bazı sağlık sorunları ortaya çıktığı zaman tedavi edici özellik gösterirler. Bu fito-besleyicilerin kötü DL kolesterolü azalttığı bulunmuştur. Tıp dünyasında lignanlar kalp-damar hastalıkları ile savaşta, over (yumurtalık) ve uterus (rahim) sağlığı, prostat sağlığı ve kolon sağlığının korunmasında kullanılmaktadır. 


Fenolik asitler: Fenolik asitler bitkilerde evrensel olarak bulunur. Araştırmalar son zamanlarda kalp damar rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı koruyucu etkilerini ortaya koymaktadır. Kahvedeki kafeik asit ve ferulik asit, vanilin  ve kumarik asit birkaç fenolik asit örneğidir. Fenolik içeriği karanfil, tarçın ve kekik gibi çeşitli baharatlarda da bulunur. 

Polifenoller hakkında diğer dikkate değer gerçekler:

Flavonollerin proantosiyanidinler olarak adlandırılan özel bir grubu vardır. Proantosiyanidinler üzümün zarında ve çekirdeğinde bulunur. Kırmızı şarapta da bulunur. Proantosiyanidinler bitkinin kendisini bitkiyi yiyenlerden koruma yollarından biridir. Oksidatif hasar ve serbest radikal oluşumuna karşı koruyucudur. 
Proantosiyanidinler üzümden başka elma, tatlandırıcı içermeyen çikolata, yaban mersini, kranberi, bilberi, siyah kuru üzüm, fındık ve fıstıkda bulunur.


Polifenollerin Sağlık İçin Yararları:

Polifenoller elzem olmayan mikrobesinler olarak kabul edilir. Yani bedeniniz yaşamını sürdürmek için onlara gerek duymaz. Ancak bedeninizin sağlıklı kalması için önemlidirler. Polifenollerin en önemli yararlarına bir bakalım: 

  1. Anjiogenezis oluşumunu önlemeye yardım eder: Anjiogenezis, vücudunuzdakİ damarların büyümesidir. Bazı durumlarda vücut yeni damar oluşumu ve büyümesini durduramayabilir. Böyle durumlarda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Yeni damarlar özellikle tümörlerin büyümesine neden olabilir. Polifenoller iltihabi yeni damar oluşumunu engellemede etkilidirler ve yeni damar oluşumuna bağlı gelişebilecek rahatsızlıkların önüne geçebilirler. Polifenol eksikliği  dengesiz yeni damar oluşumundan kısmen sorumlu tutulmuştur Dolayısıyla kan damarlarınızı formda tutmak istiyorsanız diyetinizdeki polifenol miktarınızı arttırmanız gerekecek. 
  2. Yaşlanma karşıtı özellikler: Polifenollerin yaşlanma karşıtı etkileri antioksidan özelliklerinden
    kaynaklanır. Yaşlandıkça hücreleriniz ve dokularını değişir ve hasara uğrar.  Bu hasar serbest radikaller ve diğer hücresel streslerden kaynaklanır. Fakat araştırmalar polifenollerin bu olayların hasar verici etkilerini azalttığını ve yaşlanma ile ilgili olayların yavaşlamasına yardım ettiğini göstermiştir. Current Aging Sciencestates dergisi resveratrol ve özel bir polifenol olan curcumin'in yaşla ilişkili hastalıklara karşı koruyucu özelliklerini yayınlamıştır. 
  3. Kan şekeri düzeylerini düşürür: Yeni bir çalışmaya göre polifenoller glukoz emilimini azaltarak kan şekeri düzeylerini düşürmektedir. Bu durum yüksek kan şekeri ile ilişkili daha ciddi hastalıkların gelişmesinin önlenmesi açısından önemlidir. 
Peki sizde polifenol eksikliği var mıdır?

Aşağıdaki soruları kendinize sorun: 

  1. Yorgun hissediyor muyum? Kaslarım her zamankinden daha mı kolay yoruluyor? 
  2. Eklemlerim sertleşti mi?
  3. Görüşüm biraz bulanıklaştı mı?
  4. Sık mide rahatsızlığım oluyor mu veya sık sık midem bulanıyor mu?
  5. Her zamankinden daha fazla nefes nefese kalıyor muyum?
Şüphesiz yukardaki işaretlerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Daha sonra diyetinizdeki polifenol miktarlarını arttırmalısınız- üzümsü meyveler, bitkiler, çerezler ve meyveler...
Sağlığınıza....

Kaynaklar
  1. http://gundrymd.com/gundry-md/
  2. Molecular Nutrition & Food Research. 2011;55(8):1129-1141. doi:10.1002/mnfr.201100143.
  3.  Pubmed – NCBI”. Ncbi.nlm.nih.gov. N.p., 2010. Web. 2 Mar. 2017.
  4.  Acid Receptor GPR109A (Hm74a/PUMA-G)”. N.p., 2009. Print.
  5.  Pubmed – NCBI”. Ncbi.nlm.nih.gov. N.p., 2012. Web. 2 Mar. 2017.
  6.  Ingentaconnect.com. N.p., 2010. Web. 2 Mar. 2017.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder