14 Ağustos 2015 Cuma

İNEK SÜTÜ VERİLMESİ ve DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR





İnek sütü, protein, karbonhidrat yağ içeriği yanında iyi bir kalsiyum, A,  B2,  B6,  B12 vitamin kaynağı olarak 6. aydan sonra karışık beslenen çocuklarda kullanılabilir. Temizlik (kaynatma ve saklama)  koşulları, nerede saklandığı çok önemlidir. Ekonomik olması bebeğin iyi kaynaklı protein alması açısından önemlidir.


Eğer ilk 6 ayda annenin sütünün yeterli olmadığı bebeğin hekimi tarafından tespit edilmişse; o zaman en uygun besin anne sütüne uyarlanmış formül mamalardır. Formül mama ile beslenme bebeğin ailesinin maddi durumu nedeniyle yapılamıyorsa ayına göre hazırlanmış inek sütü verilebilir. Ancak inek sütüyle beslenme yapılırken aşağıdaki bir çok konuya önem ve dikkat edilmelidir:

1-İlk ay inek sütü yarı yarıya sulandırılmalıdır.(1 bardak süte, 1 bardak kaynatılmış su)

2- 2-3 aylarda ise 1/3 oranında sulandırılmalıdır (2 bardak süte 1 bardak su katılmalı )

3-Uygun şekilde sulandırılmış süt, kabardıktan sonra 5 dakika daha karıştırılarak kaynatılmalıdır.
 
4-Kaynatma işleminin son birkaç dakikasında normal bir çay bardağının alabileceği her süte (yaklaşık 100 gr)1 tatlı kaşığı (yaklaşık 5 gr) silme şeker ve ayrıca bir çay kaşığı zeytinyağı gibi bitkisel bir yağ eklenmelidir.

5-Ağzı açık bırakılan ve süratle soğutulmayan sütlerde sporlu bakteriler hızla çoğalır. Bu nedenle soğutma buzdolabında veya süt kabı ağzı iyice kapatılarak akan su altında hızla soğutulmalıdır.

6- Kaynatılan sütte oluşan kaymakta ısıya dayanıklı bakteriler ve sporlar bulunabileceği için bebeklere verilen sütün kaymağının alınmış olmasına dikkat edilmelidir.

7-İnek sütünde demir ve vitaminler bebek için yetersiz olduğu için bebek beslenmesinde tek başına kullanıldığında doktor önerisiyle 15-20. günlerden itibaren meyve suları ve tüm vitaminleri içeren damla veya şuruplar verilmelidir. Ayrıca gerekirse hekim tarafından demir ilacı eklenmelidir.

8- Ek besinlere başlama zamanı anne sütü ya da ticari mama ile beslenen bebeklerden biraz daha erken olabilir (muhakkak doktorunuza danışınız).

9-İnek sütü biberon ile veriliyorsa biberonun temizliğine çok dikkat edilmelidir. Her beslenmeden önce biberon ve emzik 10 dakika kaynatılarak mikroplardan arındırılmalıdır.


10-İnek sütü ve diğer mamalar oda ısısında birkaç saat kaldıktan sonra bozulduğu için bu gıdalar her zaman taze hazırlanmalı, bekletilmemelidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder