27 Eylül 2017 Çarşamba

Bebeklerde iştahsızlık



Yaşamın ilk aylarında bebeklerin hızlı büyümesi şaşırtıcıdır. Bebekler ilk bir yıl içinde doğum ağırlığını üçe katlar. Bu büyüme hızını sağlayacak enerji gereksinimleri nedeniyle bebekler sık sık beslenme isteği gösterirler. Ancak bazı durumlar bebeğin iştahını engelleyebilir. Bu durum büyüme geriliği, kilo almada azlık ve gelişim geriliklerine neden olabilir. 

Bebeklerde iştahsızlık
Bebeklerde iştahsızlık bebeğin beslenmeye ilgisinin az olması olarak tanımlanır. Ayrıca bebeğin yeterli büyüme için gerekli olan besini almak için yeterince beslenememesini de  ifade eder. Beslenme eksikliğine eşlik eden yetersiz büyüme büyüyememe olarak adlandırılan ayrı bir duruma neden olabilir.  
İştahsızlık bir çok nedenle ilişkili olabilir. Seçici yemeden farklıdır. Seçici yemede bebek bir çeşit süt formunu çıkarabilir. Ya da küçük çocuksa belirli bazı besinleri reddedebilir. İştahsızlığın nedeni ne olursa olsun en büyük endişe beslenme yetersizliği gelişmesidir. Dünya Sağlık Örgütü çocuk ölümlerinin %45 nin beslenme yetersizliğinden olduğunu bildirmektedir.  
İştahsızlığın zamanla düzelebilir bir durum olduğunu düşünerek göz ardı edilmemesi önemlidir. Bu dönem çocuğunuzun yaşamının çok kritik bir dönemidir ve anahtar besinlerin alınmaması fiziksel ve bilişsel sorunlara neden olabilir.   
Ciddi nedenler 

1. Asit reflüsü

Asit reflüsü mide asiti ve besinlerin mideden yemek borusuna doğru geri akımıdır. Mide içeriğindeki asidite huzursuzluk, ağrı ve iştah azalmasına neden olabilir.  Asit reflüsünün belirtileri sık kusma, öksürük, solunum zorluğu ve yemekten tiksinmedir. Mamasının koyulaştırılması, bebeğin dik pozisyonda beslenmesi reflü belirtilerini azaltabilir ve beslenmeyi düzeltebilir. Bazen mide içeriğindeki asiditenin azaltılması için ilaca gereksinim olur.  
2. Süt proteini allerjisi
Süt proteini allerjisi bebeğin bağışıklık sisteminin süt proteinleri olan kazein ve whey proteinine karşı tepki verdiği bir durumdur. Bebek süt ürünlerini her tükettiğinde ağrı, karında şişlik, kaşıntı ve solunum zorluğuna neden olabilir. Belirtilerin şiddeti ile bebek iştahını kaybeder. Süt ürünlerinden sakınmak ve düşük allerjenik formüla mama ile beslenme süt proteini allerjisi belirtilerini önleyebilir ve bebeğin iştahı düzelebilir.

3. Enfeksiyonlar
Bebeklerin bağışıklık sistemi tam olgunlaşmadığı için ciddi enfeksiyonlara yatkındırlar. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar bebeğin iştahsız olmasına neden olabilir. Solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve gastroenteritler bebeğin beslenmesini bozabilir.

4. Doğumsal Kalp Hastalığı
Bazı çocuklar yeterli beslenmeyi engelleyen kalp hataları ile doğar. Bu doğumsal kalp durumları bebeğin beslenme eforunu zayıflatır. Ayrıca bazı doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarda kalp yetmezliği gelişir. Bu da kalbin pompalama gücünün zayıflaması ve akciğerlerde sıvı göllenmesine neden olur. Sonuçta solunum ve beslenme zorluğu olur. Bu durumların cerrahi düzeltilmesi ve sıvı dengesinin tedavisi bebeğin iştahının artmasını sağlayabilir. Ancak bazen bu bebekler çok hasta olur ve mideye tüp konularak beslenme gerekebilir.

5. Böbrek Hastalıkları
Doğuştan olan ve çok fazla idrar çıkarmaya neden olan böbrek hastalıkları ile yapısal ve işlevsel idrar yolu bozukluklarına bağlı sık idrar yolu enfeksiyonları bebeğinizin iştahının az olmasına neden olabilir. Bebeğiniz çok miktarda idrar yapıyorsa ya da sebepsiz ateşlenmeler, sık sık idrarında koku ve/veya renk değişikliği, huzursuzluk ve kusmalar yaşıyorsa bir hekime başvurmanız önemlidir. 

Ciddi olmayan durumlar

1. Diş Çıkarma
Bebekler sıklıkla 4-7. aylarda diş çıkarmaya başlar. Diş çıkarma sırasında bebeğin diş etlerindeki yırtılma ile oluşan rahatsızlık ve ağrı bebekte iştah azalmasına neden olabilir. Yoğurt ve meyve püresi gibi soğuk gıdalar ile bebeği rahatlatabilir.

2. Aşırı sıvı tüketimi
Bir diğer iştah azalması nedeni bebeğin çok miktarlarda su ve meyve suyu gibi sıvıları tüketmesidir. Bebeğinizin tükettiği süt herhangi bir sağlık sorunu yoksa ilk 6 ay bebeğin sıvı dengesini korumak için yeterlidir. Çok miktarda su verilmesi bebeğin bağırsaklarından anne sütü veya mamadaki besinlerin emilimini engelleyebilir. Ayrıca bebeğin tokluk hissi ve gıdalara isteksizlik yaratabilir.

3. Sıcak çevre
Çevre ısısının fazla olması bebeği asabi yapar. Ayrıca cildinde döküntüler oluşabilir ve/veya besinlere direnç de yaratabilir. Eğer kontrol altına alınmazsa bebeğin susuz kalmasına neden olabilir. Bebeğe sıkmayan hafif pamuklu kıyafetlerin giydirilmesi sıvı kaybını azaltacaktır. 

4. Büyüme
Bebeğinizin büyüme evrelerini bilmeniz önemlidir. Bebek ilk altı ay çok hızlı büyür, altı-on ikinci aylar arasında büyüme hızı azalmaya başlar ve on iki - on sekizinci aylar arasında büyüme hızı iyiden iyiye azalır. Eğer bebeğiniz öncesine göre daha az besleniyorsa daha az kaloriye ihtiyacı olmasından olabilir. Sağlık sorunu olmayan bebeğin büyümesi yaşına uygun devam eder.

Beslenme zorluğu ciddi bir durumdur. Diğer belirtiler ile birlikte ise acilen hekime başvuru gerekebilir. Aşağıdakilerden herhangi biri eşlik ediyorsa derhal tıbbi yardım alınmalıdır:
  1. 37.7 dereceden yüksek ateş
  2. Beslenme sonrası kusma
  3. Kanlı kusma
  4. Süregen ve kötüleşen öksürük
  5. Sürekli ağlama
  6. Kanlı dışkı
  7. Hırıltılı solunum
  8. Şuur bozukluğu
Bebeğinizin sağlığına...








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder