12 Ağustos 2015 Çarşamba

EMZİRMEYİ ETKİLEMEYEN DURUMLAR

Yenidoğan Sarılığı

Yenidoğanların hemen hemen yarısında görülen bu durumun hepatit olarak adlandırılan sarılıkla ilgisi yoktur. Bebeklerde, karaciğerin henüz yeterli olgunluğa ulaşmamış olması nedeniyle biluribin adı verilen sarı renk maddesinin kanda miktarı artar, cilt sarıya boyanır. Yenidoğan sarılığı doğumdan sonraki 2-3 günde ortaya çıkar ve 7-10. günde kaybolur. Bu durum çoğunlukla kendi kendine geçerse de bazen fototerapi adı verilen ışık tedavisi gerekli olabilir. Sarılığın sürdüğü dönemde bebeğin mümkün olduğunca sık emzirilmesi gerekir. Nadiren anne sütü de sarılığa neden olabilir, ancak anne sütünün kesilmesi gerekmez.

Yenidoğan Sivilcesi

Doğumdan 2 ya da 3 hafta sonra bebeğinizin cildinde tıpkı ergenlikte olduğu gibi sivilce çıkabilir. Tamamen normal olan bu durum tedavi gerektirmez, emzirmeye devam edilmelidir.

Ağız İçinde Mantar (Pamukçuk)

Ağız içinde ve dil üzerinde beyazlık olarak tanınan bu duruma Kandida adlı bir mantar yol açar. Çok yaygın olduğunda sebep olduğu acı nedeniyle bebeğinizin emmek istememesine sebep olabilir. Emziren annenin hijyen kurallarına uyması (her emzirmeden önce ve bebeğin altını her açışından sonra ellerin yıkanması) ve her emzirmeden sonra çocuğa bir çay kaşığı su vererek süt kalıntılarının ağızda birikmesini engellenmesi ile pamukçuk oluşumunun önüne  geçilebilir. Doktorunuzun önerdiği tedavi ile tamamen geçer. Karbonatlı su ile temizlemek ya da nistatin solüsyonu (Mikostatin solüsyon) önerilir.

Annenin Hastalıkları


Annenin kendisinde ortaya çıkacak ufak bir soğuk algınlığında bebeği emzirmeyi kesmemesi gerekir. Gerekli tedbiri alarak (ağız maskesi takabilir) emzirmeye devam edebilir. Emziren anne doktora sormadan ilaç almamalıdır. Annede hepatit, AIDS ve tüberküloz gibi ciddi hastalıklar varsa bebeğin emzirilmemesi gerekir. En iyisi kendisinde hastalık bulunan annelerin bebeği emzirmeden önce doktoruna danışmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder