11 Ağustos 2017 Cuma

Dünya İnsanının Yeni Sağlık Kaynağı NONİ Meyvesi






İnsan doğa ile mücadele ediyor ama doğa zenginliklerini ve şifasını sunmayı sürdürüyor. Dünya insanı şimdi NONİ adıyla anılan ve Pasifik Adalarında 2000 yıldan fazladır yetişen ve tropikal bir meyve olan Morinda Citrifolia'yı konuşuyor. NONİ, insan sağlığına yaptığı mucizevi etkiler ve yararlı özellikleriyle insanoğlunun yeni gözdesi...


Noni Bitkisi:

Pasifik Adaları ve Güneydoğu Asya'da yetişen Noni bitkisi (Morinda citrifolia L.) son yıllarda tüm dünyada sağlığa yararları nedeniyle çok popüler olmuştur.  Hint dutu olarak da adlandırılır. Noni suyu hoş olmayan kokusu ve acı bir tadı olan olgun Noni meyvesinden yapılır.
Noni bitkisi sağlığı güçlendirici etkileri nedeniyle tüm dünyada besin takviyesi olarak yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Meyve karbonhidrat, proteinler, mineraller, vitaminler ve az miktarda yağ içerir. Morinda citrifolia bitkisinin değişik kısımlarından (yapraklar, meyveler, kökler ve ağaç kabukları)  alınan ürünler marketlerde Noni suyu, tabletleri, tozu olarak satılmaktadır. Noni konsantreleri ve çayı da marketlerde yerini almıştır. Bunlar arasında Noni suyu sağlığı güçlendirici ve tedavi edici değeri nedeniyle en popüler olanıdır. Noni suyu artık Avrupa Birliği ülkelerinde yeni bir besin olarak kabul edilmiştir.

Morinda citrifolia artrit, yanıklar, başağrısı, yaralar ve cilt enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Polinezyalılar 2000 yıldan uzun zamandır bu bitkiyi yetiştirmektedirler ve renklendirici madde, ilaç ve yiyecek olarak kullanmaktadırlar. Noni bitkisinin sap, ağaç kabuğu, kökleri, yaprakları ve meyvesi Havaililer ve Tahitililer tarafından öksürük, soğuk algınlığı, ağrı, karaciğer hastalıkları, yüksek tansiyon, verem, sıtma, bağırsak kurtları, şeker hastalığı, iştahsızlık, fıtıklar, idrar yolu infeksiyonları, menstrüel bozukluklar, kanser, kalp-damar hastalıkları, artrit gibi birçok hastalıkta geleneksel bir ilaç olarak kullanmışlardır. Tohumları ve tohumlarının yağı baş derisine böcek öldürücü olarak ve artritin tedavisinde kullanılmıştır. Çiçekleri böcek sokmalarında uygulama alanı bulmuştur. Noni şişme, burkulma, morarmalar ve yaralarda yüzeyel olarak da uygulanmaktadır.

Noni bitkisinin değişik kısımlarında 160 dan fazla bitki kökenli bileşik olup; bunlardan 120 den fazlası biyolojik olarak etkinliği kanıtlanmış sağlığı güçlendirici özelliklere sahiptir. Araştırmacılar hem klinik öncesi modellerde hem de klinik olarak Noni bitkisinin farmakolojik olarak aktif olduğunu ve kanser, kalp hastalığı, şeker hastalığı, beynin bilişsel bozuklukları, yüksek tansiyonu önleyebileceğini ve genel sağlığı koruyucu olduğunu göstermişlerdir.

 Nitrik Oksid


İkibinli yılların başında Noni bitkisinin çok miktarda Nitrik Oksid (NO) içerdiği keşfedildi. Nitrik Oksid kısa ömürlü bir gaz molekül olup; çok sayıda biyolojik olayda rol oynar. Tıpla ilgili bilimsel makalelerin listelendiği PubMed sitesinde halihazırda Nitrik Oksid etkilerini tartışan 150.000 den fazla makale bulunmaktadır.  Polinezyalılar tarafından sağlığa yararları 2000 yıldır bilinen Noni bitkisi Batı dünyasında son zamanlarda bilinir olmuştur. İnsan biyolojisinde Nitrik Oksidin oynadığı anahtar roller ise ilk kez 1980 yılında farkedilmiş, bu buluşun önemi doksanlı yılların sonuna kadar anlaşılamamıştır. 1998 yılında üç bilim adamı, Robert Furchgott, Louise Ignarro ve Ferid Murad, Nitrik Oksidin yararları üzerine yaptıkları çalışmalar ile Nobel Fizyoloji ve Tıp ödülünü kazanmışlar ve Nitrik Oksid o günden bu yana yaşam molekülü olarak adlandırılmaya başlanmıştır. 2000 yılında Dr. Thomas Burke'nin araştırması  Noni suyu alındığı zaman insan vücudunda  Nitrik Oksid yapımını sağladığını göstermiştir. Nitrik Oksidin sağlığa yararları çok fazla olduğundan bu buluş çok heyecan verici olmuştur. Dr. Thomas Burke'nin bu keşfinden sonra Noni suyu doğal nitrik oksid arttırıcı olarak kullanılmaya başlanmıştır. 
Nitrik oksid oluşumu çok sayıda biyolojik olayla ilgilidir. Nitrik oksidin sinyal aktarımı ile ilgili olan fizyolojik fonksiyonları arasında  kan akımının düzenlenmesi, hücrelere sinyal aktarımı, oksijen azlığına cevap sayılabilir. Nitrik oksid miktarları ile ilişkili olan diğer fonksiyonları arasında pıhtılaşmada görevli kan hücrelerinin (platetelet) birbirine yapışması, akciğer fonksiyonları, bağışıklık, vücudun enerji düzenlenmesi, sinir sinyal aktarımı, ağrı algısı gibi işlevlerdeki rolleri sayılabilir.  Nitrik oksid azlığının kalp damar hastalıklarında, şişmanlık, yüksek tansiyon ve kan yağlarında yüksekliğin olduğu metabolik sendromda rolü olduğu düşünülmektedir. 

 Nitrik Oksitin Sağlık İçin Yararları
  • Kan akımını kolaylaştırarak gıdalardan alınan vitaminler, mineraller, amino asitler, antioksidanlar, yağ asitleri gibi hücre işlevleri için elzem olan mikrobesinlerin hücrelere ulaşmasını kolaylaştırır.
  • Nitrik oksidin salınım miktarı ortalama 24 yaşından sonra giderek azalır ve beden yaşlanma sürecine girer.  Besinlerden elde edilen nitrik oksid yaşlanmayı geciktirir.
  • Kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürür, kalp hastalığı gelişimini önler veya  kalp krizi geçirme riski azalır. 
  • Ağrıyı azaltır. 
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder
  • Sağlıklı iltihap cevabının oluşumunu sağlar
  • Beynin bilişsel fonksiyonlarını destekler
  • Cinsel aktiviteyi korur
Kaynaklar
1. Journal of Medicinal Herbs and Ethnomedicine 2015, 1(1): 68-74
2. Pharmacognosy Journal, 2016; 8(4):311-334

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder